Magien fra norden

Vi har kendt virkningen af levertran siden vikingetiden

Levertran har en lang historie bag sig i Nordeuropa. Frisk torskelever var en delikatesse i Skotland og Norge gennem århundreder, og leveren blev dengang anvendt som lægemiddel, længe før Peter Möller opfandt en moderne metode til at ekstrahere den gode olie.

Lofoten – et sted med en særlig plads i historien

Lige siden de første mennesker kom til Lofoten for over 7.000 år, har de fanget nordøstarktiske torsk, som har været berømt i hele Europa, i hvert fald siden år 860. Det er derfor ingen overraskelse, at fiskeriet spiller en uhyre vigtig rolle i regionens historie.

Siden efterkrigsårene – da torskelevertran var et vigtigt kosttilskud i kølvandet på madrationeringerne – har Møllers spillet en rolle i Norges og andre europæiske landes historie, både i gode og dårlige tider.

Hvert år fra januar til april svømmer den nordøstarktiske torsk (kendt lokalt som skrei) hundredvis af kilometer fra polarisen til den norske øgruppe Lofoten. Fiskens olie udvindes langs kysten med det fantastiske naturlandskab som baggrundskulisse.

 

Find Lofoten på Google Maps
Peter Möller, Möllers

Peter Möller

Manden bag den gyldne olie

Takket være en stor beslutsomhed og tro på levertranens effekt kan vi i dag takke Peter Möller for at udbrede denne olie til mennesker verden over.

möllers, gammel flaske til møllers tran

Den ikoniske grønne flaske

Møllers ikoniske grønne flasker har ikke ændret sig meget siden dengang, hvor firmaets grundlægger Peter Möller var den eneste person, der måtte fylde tran på dem, så han kunne sikre sig indholdets kvalitet.

Timeline

230

Olie fra torskelever fremstilles både til lokalt forbrug og som handels- og byttevare i det nordlige Norge.

1100

Det vigtige torskefiskeri i Lofoten fører til Vágars opståen, hvilket er den første middelalderby i Nordnorge.

1600’erne

Den italienske læge Gaspare Aselli lader sig inspirere af nordboernes oldgamle kost og introducerer oleum jecoris aselli eller torskelevertran, hvilket stadig anvendes i dag og er nævnt i den moderne European Pharmacopoeia.

1789

De første bemærkninger om torskelevertran anvendt til medicinske formål nedskrives i Manchester af Dr. Darbey.

1841

Den britiske læge John Hughes Bennett udgiver bogen “A Treatise on Cod-liver Oil as a Therapeutic agent”.

1854

Den norske apoteker Peter Joachim Möller opfinder en metode, hvor man bruger damp til at udvinde olien fra leveren, hvilket er et stort teknologisk gennembrud i produktionen af torskelevertran.

1854

Möller grundlægger tre fabrikker til produktion af torskelevertran i Lofoten. I løbet af det første år fremstiller de 20 tons torskelevertran. England er det første større internationale marked for denne olie.

1860’erne

Möller’s dampede torskelevertran vinder adskillige priser og modtager 29 medaljer på forskellige handelsmesser i Amerika og England.

1869

Peter Möller dør. På dette tidspunkt findes der 70 torskelevertran-producenter, der bruger hans dampmetode. I alt produceres der 5.000 tons torskelevertran årligt på disse fabrikker. Möller’s salgskontor i London arbejder på at udbrede produktet i hele verden, hvilket fører til en enorm vækst i eksporten over de næste 50 år.

1870

Möller’s begynder at sælge produkterne i USA.

1881

Peter Möllers søn, Frantz Peckel Möller, overtager ledelsen af firmaet. Ved at kombinere en stærk videnskabelig uddannelse med en stor tro på nye muligheder sikrer han, at Möller’s bliver rangeret som det vigtigste firma på verdensmarkederne.

1895

I London udgives Frantz Peckel Möllers videnskabelige livsværk “Cod liver oil and Chemistry”. Værket er på engelsk og har 600 sider.

1903

Frantz Peckel Möller’s efterfølgere videresælger firmaet til Møystad-familien. Den 26. marts grundlægges firmaet Peter Möller A/S.

1925

Fred T. Møystad opkøber Heiner Meyer, der er et firma, som producerer torskelevertran, og flytter produktionen til nye lokaler i Stensgaten 40 i Oslo. De nye grønne flasker introduceres.

1930’erne

Både læger og de nationale sundhedsmyndigheder i Europa og andetsteds fremhæver vigtigheden af torskelevertran i den daglige kost.

1938

Fabrikken Løren i Oslo, som stadig eksisterer i dag, bygges. Der investeres penge i nye faciliteter til produktion af torskelevertran, der anvendes af dyrlæger, samt medicinsk torskelevertran.

1940

Starten på 2. Verdenskrig forårsager en kraftig nedgang i eksporten, men vigtigheden af torskelevertran som kosttilskud tydeliggøres. Indenrigssalget stiger markant.

1945

I efterkrigstiden fastholder medicinsk torskelevertran sin status som et vigtigt kosttilskud, som en vigtig del af Norges “genopbygning”. Torskelevertran bliver et “nødprodukt” i de områder, der er blevet hårdest ramt af krigen. I Norge ses torskelevertran stadig i kampagner for måltider til skolebørn.

1990

Peter Möller A/S fusionerer med Orkla Borregaard A/S (aktuelt ORKLA).

2004

150 år!

2020

I dag er ORKLA ASA producent af Möller’s produkter, og de er stadig drevet af Peter Möller’s vision om at forbedre menneskers helbred gennem en god og nærende kost samt en præcis information. Det er ikke overraskende, at vores Möller’s-produkter hæver sig over internationale standarder for lignende produkter, når det kommer til kvalitet.

Hop med tilbage i historien

Et lille klip fra Lofoten (for mange år siden)...