Möller´s børn på stranden

5 fakta om hjernens udvikling

Vores fantastiske hjerne er både afhængig af en korrekt ernæring og mental stimulering for at kunne udvikle sig og fungere korrekt. Vidste du, at den gode ernæring for hjerneudvikling allerede begynder i livmoderen?

Vores fantastiske hjerne er både afhængig af en korrekt ernæring og mental stimulering for at kunne udvikle sig og fungere korrekt. Vidste du, at den gode ernæring for hjerneudvikling allerede begynder i livmoderen? Læs videre, vi giver dig flere (måske ukendte) fakta om hjernens udvikling.

1. Der går 25 år, inden hjernen er fuldt udviklet

Den menneskelige hjerne er langt fra fuldt udviklet ved fødslen. Den har brug for år med kontinuerlig stimulering fra miljøet for at modne fuldstændigt. Faktisk betragtes den først som fuldt moden i en alder af 25 år!

2. Det spændende andet år

I det andet år sker sprogudviklingen meget hurtigt. De fleste børn gennemgår en slags ordløb, hvor de multiplicerer deres ordforråd på få måneder. En forudsætning for denne udvikling er imidlertid en normal funktion af hjernens talecenter, da stemmedannelse og kontrol af styrke og tonehøjde styres af et fint samspil mellem hjernen og hørelsen.

3. Hjernens udvikling, når du lærer noget nyt

Læring er processen med at skabe nye forbindelser mellem hjernecellerne. Når du oplever eller læser noget, dannes der et minde om dette i din hjerne, mellem tusinder af hjerneceller, der er forbundet til hinanden. Når du senere husker tilbage på denne situation, genaktiveres de samme forbindelser mellem de relevante neuroner.

God hukommelse er et resultat af flere veje til det rette link i hjernen, ifølge de nobelprisvindende neuroforskere Edvard og May-Britt Moser.

Der er også et interessant link mellem hukommelse og kreativitet. God hukommelse udvikler evnen til at associere, og dette er grundlaget for kreativitet. At have mange veje til forskellige links betyder, at de kan aktiveres i nye sammenhænge.

4. Omega-3 er godt for din hjerne

Moderens indtag af minimum 200 mg af omega-3 fedtsyren DHA dagligt under graviditeten bidrager til fostrets samt spædbørn, der ammes, normale hjerneudvikling. Den bedste kilde til DHA er fed fisk såsom makrel, laks og sild. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 200 mg DHA ud over det anbefalede daglige indtag af omega-3 fedtsyrer for voksne, dvs. 250 mg DHA og EPA.

5. Hold din hjerne i form

Læge og kognitiv neuroforsker i aldring, Andreas Engvig, har fundet ud af, at mental hukommelsestræning på daglig basis har en målbar fysisk effekt på hjernen. Han mener, at hjernen bliver synligt større ved træning, på samme måde som en muskel. Men for at træningen skal have en effekt, skal den opfattes som behagelig.