möllers, pletter efter fiskeolie

Slut med fiskeoliepletter – her kommer vores bedste råd!

Meget tøj er blevet kasseret på grund af levertranpletter. De gule pletter virker umulige at få væk. Men det er de ikke. Få gode råd her.

Meget tøj er blevet kasseret på grund af levertranpletter. De gule pletter virker umulige at få væk. Men det er de ikke. Få gode råd her.

Det kan ske, at man får spildt lidt af fiskeolien på tøjet. Ingen grund til panik. Vi har hentet ekspertråd fra Rikke Sloth om, hvordan man får de stædige fiskeoliepletter væk!

Fjern fiskeoliepletten med det samme

Rikke Sloth, der er Orkla Care’s produktspecialist forklarer, at det er vigtigt at fjerne pletten med det samme.
– Hæld koncentreret opvaskemiddel direkte på pletten, tryk det ind i stoffet, og lad det sidde i ca. 20 minutter. Skyl grundigt, og vask tøjet ifølge vaskeanvisningen. Jo højere temperatur, du kan vaske tøjet ved, jo større er chancen for at få pletten helt væk. Hvis det er hvidt eller lyst tøj, kan du bruge vaskemiddel med blegemiddel.

Gamle oliepletter

Når vi skal være helt realistiske, så får vi det ikke altid gjort med det samme. Så hvad gør man med gamle indtørrede pletter, som er overalt på tøjet? Ifølge Rikke kan der stadig gøres noget for at redde tøjet:

– “Gamle pletter er sværere, men slet ikke umulige at få af. Prøv samme fremgangsmåde med vaskepulver som pletfjerner. Går pletten ikke væk ved første forsøg, skal du ikke give op, men prøve igen et par gange med vaskepulveret før vask. Hvis pletten ikke forsvinder, er det et forsøg værd at vaske tøjet ved højere temperatur, før det smides væk”.

Pletter på møbler

Har du fået fiskeoliepletter på møblerne – måske den fine uldsofa? Dem har Rikke også et råd til at få bugt med:

– “Du kan eksperimentere med vand og vaskepulver beregnet til uldstof. Brug ikke for meget vand, og fjern altid pletter “indefra og ud”. Det er lidt lettere, hvis betrækket kan tages af. Hvis det kan det, anbefaler jeg samme fremgangsmåde som ved tøj. Men husk altid at følge vaskeanvisningen, så du ikke ødelægger betrækket. Noget møbelbetræk kan også renses”.

Skyl lugten væk

Rikkes sidste råd går ud på, hvordan man slipper af med lugten af fiskeolie:

– “Det er vigtigt at skylle lugten ud af stoffet så meget som muligt før vask i vaskemaskinen. Og hvis du synes, at din vaskemaskine lugter af fiskeolie efter en vask, er det vigtigt, at du kører vaskemaskinens maskinrens ved 90 grader med det samme”.